PJ’s and hair loss

hair,personal,22 January 2018

Spent most of this weekend in my PJ’s. I haven’t felt like myself ever since I had the stomach flu and also, I realized I’ve lost a ton of hair lately. Might have something to do with changing hormone levels after breast feeding or the fact that I haven’t taken my vitamins in a while? I’ve lost hair like this once before when I worked myself to the point of exhaustion in Japan ten years ago. It never recovered, but now I’ve lost even more. It’s not as obvious as right after pregnancy when the shower clogs up and you literally see the hair coming off. It’s more like I don’t get any new ones and it just mystically disappears. It’s a superficial issue that has roots in something I quite can’t figure out right now. For the first time in a while I can’t even blame stress. Unless, it’s reacting on delay. Anyone with knowledge or similar experiences about this?

However, I can’t do anything about it right now and stressing about it certainly won’t help, but I’m not joking when I say my ponytail is the size of one finger. Something has happened. Do you know if any hair strengthening supplement is helpful?

Anyways, school started today and I’m excited to roll up my sleeves again. Feels really good actually. It gives me balance and structure and I enjoy working in my own little bubble and overcome barriers I’ve built for myself. I think I’m always going to study in one way or another. Hoping to take more creative courses in the future as well. Painting would be wonderful and super therapeutic. Definitely goals for the future!

Pictures by Juuli Rönkä

5 Comments

 • TH

  Kannattaa testata Priorinia. Itselläni se aikankin auttoi, vaikka nyttemin letti on taas ohentunut.. :/

 • Ninni

  Itse koin juuri saman syksyllä ja se yllättää kuinka kamalalta se tuntuu. Hiusten lähtö alkoi pari kuukautta sen jälkeen kun aloin syömään enemmän kasvisruokaa ja proteiinit jäi kieltämättä liian vähälle huomiolle. Lisäsin reilusti proteiinia ja rautaa (aloin syömään chlorellajauhetta) sekä muita lisäravinteita kuten sinkkiä, piimaxia ja kalaöljyjä. Lisäksi aloin käyttämään hiuspohjaa stimuloivia pesu- ja hoitoainetuotteita. Syksy oli kaiken lisäksi kovin stressaavaa aikaa ja hiusten lähdöstä huolehtiminen ei yhtään auttanut asiaa. Nyt uutta tukkaa on jo tullut mukavasti ja hiuksia irtoaa harjaan enää normaalimäärä. Syitähän taustalla voi olla monia, mutta itse voi ainakin vaikuttaa ruokavalioon ja hiuspohjasta huolehtimiseen. Lisäksi kannattaa lopettaa harjan ja likakaivon vahtaaminen, johon helposti sortuu. Se vain lisää huonoa oloa ja stressiä, mikä ei ainakaan edistä ongelman ratkaisua. Tsemppiä ja positiivisia ajatuksia!

  • Sofia Ruutu

   Kiitos tsempeistä ja ihana kuulla, että olet päässyt vaikeimman vaiheen yli! Tilanne ei ole niin paha, mutta jännittää lopputulos. Siksi onkin hyvä, että tajusin ongelman tässä vaiheessa ja alan pitämään parempaa huolta itsestäni. Ihanaa päivää!

 • Jonna

  Imetyksen jälkeen lähtee aina hiuksia! Valitettavasti! Minulla palautuivat osittain muutaman vuoden kuluttua mutta kolmen lapsen jälkeen ei ole toivoakaan nuoruuden paksuista hiuksista. Onneksi elämänarvotkin on muuttuneet nuoruudesta eikä asia sen enempää häiritse minua.

  • Sofia Ruutu

   Joo, onneks elämänarvot muuttuvat, mutta kyllä se vähän ikävältä tuntuu. Varsinkin tämä vaihe kun ei vielä tiedä mikä on lopputulos :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.