Laserleikkaus Silmäasema

Health,2 April 2019

Kaupallinen yhteistyö Silmäasema:n kanssa // In collaboration with Silmäasema

Tänään silmieni laserleikkauksesta on kulunut tasan viikko. 7 päivää sitten jätin taakseni elämän silmälasien ja piilolinssien kanssa. Operaation jälkeen näköni on tarkka, sanoisin jopa, että se on tarkempi kuin koskaan aikaisemmin. Olen todella tyytyväinen päätökseeni leikkauttaa silmäni, vaikka se minua kovasti jännittikin.

Sain ensimmäiset silmälasini jo ala-aste ikäisenä, mutta niiden käyttö tuntui hankalalta. Kärsin huonosta näöstä teininä tietoisesti, mutta jouduin lopulta ottamaan silmälasit ja piilolinssit käyttöön ajokorttia hankkiessani. Siitä asti olen käyttänyt silmälaseja kotona lähes aina ja muualla olen käyttänyt piilolinssejä koulussa ja ajaessani. Piilolinssien käyttö on tuntunut minusta häiritsevältä, sillä silmäni kuivuvat todella herkästi ja piilolinssit ovat usein tuntuneet ikäviltä silmissäni.

Olin harkinnut laserleikkausta jo usean vuoden ajan, mutta raskaudet ja pitkät imetysajat estivät leikkauksen tekemisen. Tiesin, että toteutan sen kuitenkin jossain vaiheessa elämääni. Kyselin ihmisten kokemuksia laserleikkauksesta haastattelemalla tuttuja, jotka olivat läpikäyneet leikkauksen. Tutkin itse eri vaihtoehtoja netistä ja sain suosituksen tutultani Silmäasemasta sekä kirurgi Torsti Sihvolasta. Tästä syystä uskalsin luottaa siihen, että paikka on luotettava ja turvallinen.

Minua jännitti eniten se, että leikkaus menisi jollain tavalla pieleen tai että toimenpide ja siitä toipuminen olisi kivuliasta. Vaikka olinkin tutkinut kaikki riskit tarkasti, kyselin Sihvolalta riskeistä ja itse toimenpiteestä esitutkimuksen aikana. Hän oli hyvin ymmärtäväinen, ammattimainen ja avoin. Tunsin oloni rauhalliseksi ja lähdin luottavaisin mielin kotiin valmistautumaan leikkausta varten, joka toteutettiin heti seuraavana aamuna esitutkimuksesta.

Torsti Sihvola suositteli minulle Smile-leikkausta mikä oli minulle sopivin vaihtoehto. Eri menetelmistä voit lukea lisää TÄSTÄ. Päätin, että en halua ottaa mahdollista ikänäköä huomioon, koska se tulee vasta pitkän ajan kuluttua. Minulle on tärkeämpää se, että näköni korjataan mahdollisimman hyväksi nyt, eikä minua haittaa lukulasien käyttö, kun sellaisten tarve iän myötä tulee.

Leikkauspäivänä minua ei jännittänyt enää lainkaan. Olin enemmän malttamaton ja jopa kuumotin miestäni lähtemään kanssani jo tuntia ennen sovittua lähtöaikaa. Saavuttuani silmäsairaalaan, sain rauhoittavan lääkkeen ja toimenpiteen kulku käytiin vielä yksityiskohtaisesti läpi jälkihoito ohjeineen. Leikkaus sujui hyvin nopeasti enkä tuntenut mitään kipua. Hoitaja silitteli koko toimenpiteen aikana kättäni, joten en ollut yksin. Lähinnä inhotti ajatus siitä mitä silmiini tehtiin, mutta koko toimenpide oli todella nopea ja helppo. Silmät puudutettiin silmätipoilla ja luomet kiinnitettiin luomipidikkein. Silmiä ei pystynyt liikuttamaan, mutta sitäkään en tuntenut. Minun ei siis tarvinnut väkisin pitää silmiäni auki ja paikoillaan! Tämä tieto helpotti ainakin minua suuresti, vaikka olinkin harjoitellut tuijottamista etukäteen ;).

Kotiuduttuani vedin verhot kiinni ja lepäsin loppupäivän silmät kiinni. Silmätippoja lisäilin ensimmäisen päivän aikana 15-30 minuutin välein, tällä hetkellä ehkä kerran tunnissa. Silmät tuntuvat välillä kuivilta ja valoherkiltä, mutta oloni normalisoituu päivä päivältä. Näköni tuntuu nyt täydelliseltä!

Suosittelen lämpimästi leikkausta jokaiselle, joka sitä harkitsee. Itse lähinnä harmittelen sitä, miksi en tehnyt sitä aikaisemmin jo ennen lapsia.

Hyvä näkö on niin merkittävää ja suuri nautinto, joten koen, että jos johonkin kannattaa sijoittaa, se on siihen, että näkee vaivattomasti ja hyvin. Olen tähän äärimmäisen tyytyväinen ja suosittelen leikkausta ihan kaikille, jotka tätä millään tasolla harkitsevat. Tulen ehdottomasti tulevaisuudessa tarjoamaan tätä mahdollisuutta lapsilleni, jos se on heille mahdollista ja tarpeen.

Silmäaseman sivuille pääset TÄSTÄ!

6 Comments

 • Ariel

  Saanko kysyä, kuinka paljon sulla oli voimakkuutta ennen leikkausta? Päästäänkö leikkauksella nollavoimakkuuksiin?

  Postaus oli mielenkiintoinen, mutta kovin myyntihenkinen ja aikaisessa vaiheessa kirjoitettu siihen nähden, että kävit leikkauksessa vasta viikko sitten. Kriittisenä lukijana kirjoittajan uskottavuus kärsii aika pahastikin, jos näin aikaisessa vaiheessa voi “suositella leikkausta jokaiselle, joka sitä harkitsee”. Millaisia riskejä leikkaukseen liittyy? Tunnetaanko laserleikkausten pitkäaikaisia vaikutuksia tarpeeksi, jotta leikkausten voisi todeta olevan täysin turvallisia?

  • Sofia Ruutu

   Hei! Minulla oli noin -1,5 molemmissa silmissä ja saman verran hajataittoa. Kävin juuri jälkitarkastuksessa ja näköni oli molemmissa silmissä +-0.

   Harmi, että koit postauksen olevan liian myyntihenkinen. Olen kyllä niin tyytyväinen sekä omaan päätökseen, että koko leikkaukseen ja tulokseen, että valehtelisin jos en jakaisi sitä myös teidän kanssa :). Riskit ja muut faktat leikkaukseen liittyen kannattaa itse lukea ja selvittää jos leikkausta harkitsee. Niin tein minäkin ja juttelin vielä kaikista ajatuksistani ja huolistani lääkärin kanssa esitutkimuksessa. Tämä oli minun kokemukseni ja näin minä sen koin, siksi kirjoitin myös tämän postauksen juuri tällä tavalla, niin kuin kaikki muutkin postaukset.

   Mukavaa viikonloppua!

 • Minni M.

  Kiitos tästä postauksesta, todella ajankohtainen aihe minulle tällä hetkellä! Olen kerännyt rohkeutta mennä leikkaukseen ja googletellut tietoa. Yhtenä hetkenä tuntuu todella hyvältä ajatukselta ja olen valmis juoksemaan suoraan leikkaukseen, toisena hetkenä ajatus kauhistuttaa ja silmälasielämä vaikuttaa varsin ookoolta. :)

  Nyt alkaa kuitenkin tuntua, että olisin valmis menemään leikkaukseen, mutta töiden ja muiden kiireiden puolesta tuntuu haastavalta löytää sopivaa ajankohtaa. Lähinnä siis, mistä ihmeestä löydön viikon mittaisen välin, jolloin olisi potentiaalisesti mahdollisuus levätä, mikäli toipuminen sitä vaatii.

  Miten sinun kohdallasi meni akuutein toipumisvaihe: olisitko esim voinut kuvitella parin päivän työmatkaa + lentokoneessa oloa muutaman päivän päästä leikkauksesta, vai oliko tyyliin ensimmäinen viikko niin täynnä kuivasilmäisyyttä, silmätipparumbaa, silmien väsymistä ja näln sumenemista, että olisi ollut vaikea olla skarppina työhommissa? Toinen asia, mitä pohdin on pian alkava allergiakausi yhdistettynä toipuviin silmiin.

  • Sofia Ruutu

   Hei! Kiva kuulla, että postaus oli sinulle mieluinen ja ehkä jopa ajankohtainen. Tunnistan kyllä tuon. Itsekin harkitsin leikkausta pitkään ja niin minusta pitääkin. Nyt oli minulle oikea hetki, sillä olin jo niin turhautunut piilareihin ja rilleihin, että en malttanut enää odottaa leikkauspäivää!

   Jo leikkauspäivänä pystyin näkemään ihan ok ja seuraavana päivänä menin jo kouluun. Olen koko toipumisajan aikana pystynyt tekemään töitä normaalisti, mutta olen kyllä käyttänyt silmätippoja hyvin runsasti. Niihin totuin tosi nopeasti, sillä lääketippoja pitää kuitenkin laittaa joka neljäs tunti ja silmät kyllä pyytävät kosteutta, joten se tuntui ainoastaan helpottavalta eikä lainkaan vaivalta. Olisin todellakin pystynyt lähtemään työmatkalle.

   Toivottavasti tästä oli edes jotain apua ;)

   Ihanaa viikonloppua!
   Sofia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.